
این کار مستلزم فعالیت کامل و ثبت کلیه اطلاعات (ثبت نام) در «سامانه ملی املاک و مسکن» است. تا بدانیم چند خانه خالی در کدام نقطه شهر و متعلق به چه کسانی است. قرار بود سیستم املاک و مسکن در 10 آوریل 1400 کار خود را آغاز کند و در حال جمع آوری داده ها بود. متاسفانه این اتفاق نیفتاد. از سوی دیگر، خرابی سامانه املاک و مسکن به وزارت راه و شهرسازی اجازه ایجاد بانک اطلاعاتی مناسب را نداد.
مشکل اینجاست که این پروژه شکست خورد، راه اندازی نشد و راه اندازی نمی شود! سرویس هایی که قرار بود به این سیستم متصل شوند شکست خوردند. نظرات کارشناسی که مطرح کردیم در دولت قبل جدی گرفته نشد. متاسفانه در دولت جدید رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی اقدامات لازم را انجام نداد که نتیجه آن را در بازار مسکن شاهد هستیم.
اگر سیستم املاک راهاندازی میشد و وضعیت مالکیت مشخص میشد، مالکان خانههای خالی القاعده از سوی وزارت راه و شهرسازی و سازمان امور مالیاتی برای تدوین سیاستها و اخذ مالیات تحت فشار قرار میگرفتند. بنابراین، سیستم املاک و مستغلات به تعادل عرضه و تقاضا کمک کرده است، زیرا در حال حاضر 3 تا 3.5 میلیون خانه خالی در کشور وجود دارد. با آن خانه هایی که گران فروشی متوقف شدند کاری ندارم، اما با جذب این جای خالی در بازار اجاره، امکان افزایش عرضه و تقاضا وجود داشت. این 3 تا 3.5 میلیون خانه خالی می تواند وضعیت همین تعداد خانوار را اصلاح کند و در صورت عدم اجاره، دولت می تواند از آنها مالیات بگیرد.
یکی دیگر از مزایای ایجاد سیستم املاک این بود که همه باید اطلاعات خود را ثبت می کردند، چه مالک و چه مستاجر. سپس ممکن است مثلاً سند مالک هر ملکی که اطلاعات ثبتی آن درج نشده باشد از خدمات قضایی محروم شود. سازماندهی عملیات به این روش می تواند مسکن و مستغلات را تثبیت کند. به همین دلیل امکان نظارت بر وضعیت مسکن فراهم شد. وضعیت خانواده های فقیر، بی خانمان ها و… با نوشتن این مختصات، تقاضا به سمت راست هدایت شد و بازار غیررسمی مسکن شکل نگرفت.